WebDumi

СТАТИИ

Webdumi, Статии - Как да мотивирате служителите си - седем стъпки

Имате успешен бизнес, във фирмата ви вече не са само 2-3 души както в началото. Доволни сте от развитието на нещата, но забелязвате, че ентусиазмът на хората, като че ли се е изпарил. Изкушени сте или да си заровите главата в пясъка, правейки се, че не забелязвате, или да се отдадете на негодуванието. Все пак осигурявате на тези неблагодарници хляб, а те само чакат да стане 17:30, за да си тръгнат. И в двата случая няма да спечелите нищо, защото проблемът с липсата на мотивация е реален. Той няма да се разреши нито ако се правите, че не съществува, нито ако се възмущавате. За това по-добре спокойно обмислете как можете да промените онова, което зависи от вас. Запознайте се със седем съвета, които ще ви помогнат.

Дефинирайте ясно очакванията си. Когато назначавате човек, обяснете му ясно общите изисквания за длъжността и конкретните си очаквания от него. Синтезирайте изискванията си първоначално устно, а впоследствие и писмено, като отделите време да съставите реална длъжностна характеристика или в краен случай адаптирате примерната, която сте изтеглили от интернет. Вие сте убеден, че новопостъпилият е наясно със задълженията си, но това съвсем не е сигурно. Той вероятно знае най-основните, но няма как да се досети за всичко, което имате предвид. Например ако очаквате, че служителят ще свърши току-що изникналата задача, не забравяйте, че не всеки има инициативността и куража да „попълва дупки“. Кажете му ясно какво влиза и какво не в задълженията му. В противен случай е неуместно да го критикувате, че не е свършил онова, което очаквате.

Прочетете повече

Преди години, по времето на  световната икономическа криза, се заговори за отложените и забавените плащания между фирмите. Вниманието на финансови анализатори и представители на бизнеса се фокусира върху този въпрос, въпреки че практиката не е нещо ново. Какво всъщност означават понятията? Как се отразяват тези принципи на работа на бизнеса? Дали са полезни, вредни или… опасни? Дали са временно явление или трайна тенденция? Ако работата в условията на отложено плащане е неизбежна, то можем ли да съзрем възможност и да извлечем полза от това? Отговори на тези въпроси можете да намерите в следващите редове.

Webdumi, Статии - Отложеното плащане - решение или проблем

Какво представлява отложено и какво – забавено плащане

Идеята да платим веднага щом си купим нещо е съвсем естествена. Свикнали сме да минем през касата в магазина. Така е и според чл. 200 от Закона за задълженията и договорите: „Плащането трябва да стане едновременно с предаването на вещта“. Но в действителност съществува и друг сценарий. Поради ред причини в бизнес взаимоотношенията между фирмите е утвърдена практиката доставчикът на стоки или услуги да договори с клиента си така нареченото „отложено плащане“. Това означава, че за извършеното днес ще му бъде заплатено след определен период от време. В повечето случаи се фиксира точен срок (например 30 дни). На пръв поглед това е възможност и за двете страни – доставчикът реализира оборот, а клиентът разполага с време, за да набави средствата. Говорим за забавено плащане, когато то постъпи след изтичането на договорения срок. Ефектът от него е негативен, дори и когато просрочието е сравнително малко. Неприятното отражение върху бизнеса идва от нарушения баланс на финансите. Какво ли би станало, ако този начин на разплащане беше приложим и за физическите лица, за всички нас?

Прочетете повече